Onze hulpboeren zijn vrijwillig bij ons maar niet vrijblijvend. Dit houdt in dat wanneer ze bijvoorbeeld hun dagelijkse gang naar de boerderij verzuimen ze op hun gedrag aangesproken worden.


NovaFarm is een onderdeel van Novadic Kentron en biedt via het werken op een zorgboerderij hulp aan mensen met een verslavingsprobleem. Duurendseind is er een van. DTV heeft hier een special over gemaakt bekijk hier de uitzending.

Zorgboerderij Duurendseind

Als zorgboerderij menen wij hulp te kunnen bieden aan mensen met een alcohol- drugs of gokverleden. We werken intensief samen met Novafarm. Novafarm is een onderdeel van Novadik-Kentron die in zuidnederland als zorginstelling gespecialiseerd is op het gebied van alcohol en drugsverslaving.
De samenwerking houdt in dat Novafarm zorgt dat op de boerderij mensen komen. Bovendien zorgen zij dat er een vaste professionele werknemer iedere dag gedurende de hele dag aanwezig is.

Onze hulp bestaat uit het bieden van een dagbesteding die gericht is op het uitvoeren van de werkzaamheden op de boerderij. Dit houdt in dat onze 'hulpboeren' want zo noemen wij onze medewerkers, de schapen , koeien de 2 pony's en Lucky onze border-collie hond dagelijks meehelpen te verzorgen.
We leveren maatwerk wat inhoud dat we hen werkzaamheden bieden wat hen het fijnste lijkt of hen het beste ligt. Dit doen we omdat we onze hulpboer(inn)en een ontspannen dag willen brengen. We vinden dit belangrijk omdat we weten dat na het overwinnen van hun verslaving andere persoonlijke problemen op sociaal en financieel vlak op de voorgrond treden. Zo zal de een zich vooral bezig houden met het voeren van de beesten en het instrooien met stro van de hokken terwijl de ander zich liever bezig houd met het onderhouden of verbeteren van de stallen of ruimten daarom heen. Na gedane arbeid met een goed en als het kan een voldaan gevoel naar huis gaan is voor ons als zorgboerderij belangrijk.

Hoewel onze hulpboeren gebaat zijn bij structuur die we daarom ook bieden zorgen we ook voor variatie in het werk omdat de bedrijfvoering dat nu eenmaal met zich meebrengt. Zo helpen onze hulpboeren ook mee met het inpakken van het vlees nadat een rund geslacht is en helpen ze mee met het maken van kant-en-klaar vleesgerechten als de bedrijfsvoering hierom vraagt.
Maar ook het schoonmaken van de stallen en het onderhouden van de afrasteringen van de percelen zijn klussen die gedaan moeten worden. De variatie die we bieden wordt tot nu toe door onze hulpboeren positief beoordeeld.

Inmiddels zijn er 20 Novafarm zorgboerderijen in Noord-Brabant. Ook in andere provincies vraagt men Novafarm zorgboerdeijen op te zetten. Kennelijk wordt de manier van werken op de Novafarm zorgboerijen als positief beoordeeld.